Psykolog om vilka misstag par möter och hur man fixar dem.

Ett harmoniskt förhållande är inte alls tur och olycka, som många tror. Tvärtom är det konstant arbete på dig själv. Men ta det inte som något svårt, rutinmässigt, det är omsorg, kärlek och intresse för din inre värld..

Dmitry Polishchuk

Psykolog, missbruksexpert, tränare.

Jag berättar hur man ska hålla en familj, förbättra relationer och återvända till romantisk kärlek och sexuell attraktion.

1. Självuppoffring

Även i barndomen lärde vi oss att vi alltid måste vara bra, hjälpa andra och inte visa dåliga karaktärsdrag. Vad leder detta till? Du vet inte hur du ska vägra en person, du oroar dig för att du kommer att förolämpa honom eller så blir du svartlistad. Men så är långt ifrån fallet! Som ett resultat blir offerkvinnor till starka, oberoende kvinnor. Kvinnor som atlantierna håller på sina axlar en familj, barn, flera jobb och även män som är i en ständig kreativ och professionell kris.

Den manliga principen i ett sådant äktenskap dör, för honom, och så beslutades allt under kommande år, hans uppgift är helt enkelt att vara, som ett faktum. Lär dig att fråga, börja med små förfrågningar och visa din man med ord och beteende att du är tacksam för hans hjälp. Svaghet är inte en last, det är förmågan att luta sig på en stark axel. Var beredd på att allt inte kommer att fungera direkt, men kom ihåg: vatten sliter bort en sten.

2. Ett spel av rivalitet

Vem har aldrig försökt visa sin makt och intelligens framför en partner? Det som verkade som ett roligt spel i början kan bli en oförsonlig kamp. Hem är en plats för komfort och harmoni, och inte ett område med strategisk handling och konkurrens: den som tjänar mer, klättrar bättre på karriärstegen, kommunicerar ljusare med sina vänner. Kom ihåg frasen: man och hustru är en Satan. Var ett lag, inte rivaler!

3. Diskussion om problem med främlingar

Låt inte dina vänner och familj prata dåligt om din betydande annan eller jämför dig. Lämna smutsiga linne och skelett i garderoben i familjen, och om du är arg på en nära och kära är mötet med vänner en ursäkt för att byta till ett annat ämne och inte tvätta hans ben. Respektera ditt eget val!

4. Underskatta icke-verbala ledtrådar

Även om den sötaste perioden i ett förhållande har gått, är det inte en anledning att glömma ömhet och tillgivenhet. Vi är alla taktila, älskar kramar, stroke, beröringar. Forskare har visat att en halvtimme kramar radikalt förändrar humör och hjälper till att utveckla kärlekshormonet – oxytocin.

5. Ond ironi

Ett överflöd av sarkasm i kommunikation och arg skämt mot varandra kan ibland leda till en ökning av irritabilitet och dold aggression. Ibland kan ett par kaustiska skämt krydda en konversation, men när det utvecklas till vanlig praxis kan förhållandet förlora intimitet och förtroende..

6. Du träffar inte din man från jobbet fel

När en man kommer hem från jobbet måste han få vila i 20-30 minuter. Vänta på att din nära och kära ska koppla av och äta, och blanda dig inte med samtal. Vanligtvis vill en kvinna som sitter hemma med barn ha kommunikation och omedelbart tar kontakt. Och mannen har ännu inte kopplat ifrån arbete och stress. Bättre krama honom, få honom att känna att du har väntat på honom, hjälp honom att ta av sig kappan och brudgummen.

7. Upphöjd intonation och hård kommunikation

När det mesta av kommunikationen sker med upphöjd röst uppfattas alla förfrågningar hårt och låter som en order, förhållandet dör. Kom ihåg att din partner har sin egen karaktär och försvarsmekanismer som har utvecklats under hela hans liv. Det är möjligt att förfrågningar i hans barndom förmedlades med upphöjd röst. Om dina samtal börjar bli hårda, tala med en mjukare röst. Prata om dig själv och dina känslor, och inte om hur dålig han är, utan om en specifik situation.

8. Ignorera hans önskemål

En gång var jag på picknick med vänner och såg den här bilden: en kille ber sin flickvän att lägga en smörgås i sin tallrik, och flickan svarar framför alla: «Kan du inte själv?» Till slut kom en annan tjej fram och lade honom den här smörgåsen. Det är lätt att föreställa sig hur detta förhållande kommer att sluta om du inte börjar arbeta med det. När en man vill bli vårdad letar han efter det från dig – uppskatta det och visa respekt. Detsamma gäller män..

9. Respektlöshet och kritik

Den charmiga godisbukettperioden gick och alla slappnade av. Det verkar som om partnern har blivit förståelig, bekant och alltid tålmodig. Respektlöshet börjar exakt i det ögonblick när människor slappnar av med varandra och förståelsen kommer att partnern inte går någonstans. Du börjar kommunicera på det sätt som var vanligt i din familj, förmedla kommentarer och kritik åt vänster och höger istället för att uppmuntra ord..

Ju mer obehagliga stunder du tillåter, desto mer blir de – det börjar med sjuk kritik och kommer till oförskämdhet. Försök att stoppa detta beteende direkt och förklara vad som är obehagligt för dig. Troligtvis finns det i din miljö ett exempel på en man som uppförde sig annorlunda med olika kvinnor. Anledningen är enkel: den ena fick behandla henne på det här sättet, den andra respekterade sig själv och tillät henne inte att gå bortom bekväma gränser..

10. Mimik

Var uppmärksam på uttrycket i din mans ansikte. Titta på bilderna, fråga dina vänner om du behöver. Observera att det är viktigt för en man att se en nöjd tjej med honom. Just nu inser han att allt är i ordning, han kan vila och koppla av. Om du ofta är olycklig, ledsen eller om ditt ansiktsuttryck förmedlar arrogans, irritabilitet, börjar mannen också rycka. Han känner helt enkelt att han inte klarar. Mycket ofta tror partners att en älskad normalt kommer att svara på närhet, rynka pannan. Men du måste erkänna att dåligt humör kan vara ett par gånger i veckan och inte ständigt. Ingen gillar att ständigt se ett «dyster moln» bredvid dem. Spåra dina ansiktsuttryck och försök att le mer.