Det finns många vägar som leder till vårt sanna jag. Experter har utnämnt oss till fem huvudfaser som gör det möjligt att, när vi tittar inuti oss själva, öppna mer fullständigt mot världen..

1. Skapa fred med det förflutna

«DET ÄR INTE FÖR ATT INSTÄLLA SANNINGEN, MEN HUR DU FÖRBINDER DET.» Vincent de Goljak, sociolog

Vår personlighet innehåller redan de val som en gång gjordes av våra föräldrar och alla som vi identifierar oss med. Vi kan inte helt bli oss själva om vi är blyga eller rädda för arv från tidigare generationer, men det tar tid att bli av med denna börda. Först vid 30 års ålder börjar de försöka leva sitt eget liv utan att jämföra sina egna framgångar med deras föräldrars prestationer i samma ålder. Andra blir bara av med skam från en alkoholiserad mor eller far som övergav familjen med fyrtio. «Att vara verklig» är inte heller lätt eftersom, som sociologen Vinsent de Gaulejac uttrycker det, «individen försöker bli huvudpersonen i historien som formade den.» ”Historiker vet att det inte finns någon sanning”, förklarar han. – När allt är historien, särskilt vår egen, en berättelse, det vill säga en subjektiv konstruktion, inklusive våra subjektiva åsikter. Det viktigaste är inte att fastställa sanningen, utan att komma till en lugn uppfattning om vad vi vet. » Vår uppgift är att överväga fakta från våra förfäders liv och deras handlingar, med hjälp av metoderna historia, sociologi och psykologi för detta. Detta arbete gör det möjligt för oss att bättre förstå deras motiv och ta bort dramatikens aura från några av deras beslut. Vi kan ta reda på varför en familj har en hemlig eller psykisk sjukdom och lindra den skuld som ibland kommer från vår familjehistoria..

2. Sträva efter självförverkligande

«VÄGEN FÖR SJÄLVREALISERING BÖRJAR MED SJÄLVTILLTROD.» Tatiana Rebeko, jungiansk psykoterapeut

Försoning med det förflutna är bara det första steget. Även om du nykter och lugnt uppfattar dig själv och ditt förflutna kan du känna att du lever vid sidan av ditt eget liv. Som den 38-årige Ekaterina erkänner har hon ännu inte hittat fallet som gör att hon kan avslöja sig helt. ”Självskap är något som är inneboende i varje person från födseln,» säger den jungianska psykoterapeuten Tatiana Rebeko. Att hitta dig själv, hitta meningen med livet, förverkliga dig själv är målet för varje existentiell strävan. Kriser, problemen vi måste möta, signalerar i vilken riktning vi behöver röra oss, var är våra svaga punkter. Det är viktigt att behandla dina problem som hjälpare och tro på ditt livs syfte. Vägen till självförverkligande börjar med förtroende för sig själv, till ens känslor, upplevelser och drömmar. ”När vi känner att vårt arbete inte ger oss möjlighet att förverkliga våra djupaste ambitioner förlorar vi entusiasm, önskan att skapa och sedan smaken på livet. Om vi ​​nöjer oss med att glatt följa andras instruktioner, riskerar vi att hamna i depression. För att komma närmare förståelsen av dig själv är det värt att reflektera över fyra aspekter av yrkeslivet: talang (vad du gör bra), passion (vad du tycker om att göra), nödvändighet (skyldigheter som jag måste ta hänsyn till) och mening (passar arbetet min tro). Genom att analysera dessa faktorer för oss själva kan vi hitta ett eller flera områden där de alla ansluter. Om vi ​​lyckas med detta kommer vi att få stor tillfredsställelse från det önskade och det faktiska, vår inre värld och vår praktiska aktivitet..

3. Arbeta med känslor

«Behandla dina känslor som ett meddelande som måste dekoderas.» Boris Shapiro, familjepsykoterapeut

Ett annat sätt in i djupet av vårt «jag» är våra känslor. Du bör vara särskilt uppmärksam på dem när de vid första anblicken verkar vara otillräckliga: allt verkar vara i ordning, men vi känner oss plötsligt ledsna eller känner oss oförklarliga ångest. «Jag har stor kontroll över mig själv och kan bete mig mycket jämnt utan att visa det minsta tecken på sorg eller ilska», säger 29-årige Pavel. «Problemet är att jag inte lyssnar på mig själv och bara lär mig om mina känslor i explosionen.» Om känslor överväldigar oss är det värt att tänka: vad försöker de berätta för oss om? Det är mer korrekt att inte reagera på något som berörde oss direkt och vänta på det ögonblick då vi kan sätta ord på känslor. «Du måste lita på dina känslor», säger familjeterapeut Boris Shapiro. – De är mycket mer exakta än reflektioner, de kan förklara för oss hur vi relaterar till det som händer i vårt liv. När vi är glada eller ledsna, förvånade eller arga har våra känslor nödvändigtvis en anledning. » Känslor uttrycker ofta behov som vi ignorerar: att bli förstått, att få erkännande och respekt. «Känslor bör tas på allvar», fortsätter Boris Shapiro, «att tänka på dem som ett budskap som ska dechiffreras».

4. Lär dig att uttrycka din sanning

«ATT SANNA BETYCKAR INTE ATT TALA UT ALLT.» Svetlana Krivtsova, existentiell psykoterapeut

Vi lär oss från barndomen att säga sanningen, men vi glömmer ofta att alla har sina egna och att det inte är så lätt att uttrycka det. 33-årige Daria säger att hon i sin ungdom hävdade sig själv och sa absolut allt som kom i hennes huvud: ”Ofta var mina ord stötande och oanständiga. Tja, låt det vara, tänkte jag, men jag är en hel människa, jag förråder mig inte. » «Att vara sanningsenlig betyder inte att man säger allt», kommenterar den existentiella psykoterapeuten Svetlana Krivtsova. – Du kan prata om den upplevelse du ser hos den andra, eller om intrycket som han gör på dig. Detta kommer också att vara sant, men det kommer inte att skada en annan. » Ibland betyder sanningen att gå igenom ett slags inledande: när vi inte säger vad som förväntades av oss, utan vad vi känner, och inser hur kära det kommer att behöva betala för det. Att säga till din chef att du inte håller med honom – och var beredd att inte åka på semester på sommaren. Att veta samtidigt att du har barn och att de har sin egen sanning: de vill tillbringa semestern med sina föräldrar. Sanning kräver en ansträngning – både i valet av form och i termer av innebörden i vårt uttalande. Vi måste leta efter ord som speglar våra tankar eller tillstånd, samtidigt som vi respekterar den som dessa ord riktar sig till. När det gäller form bör vi försöka tala först och främst om oss själva, och inte om samtalspartnern, att använda «jag» snarare än «du», eftersom våra egna känslor är den enda sanningen som finns tillgänglig för oss. Och faktiskt, genom våra uttalanden, måste vi erkänna vår egen sårbarhet, vad samhället anser som svaghet. Sanning om våra brister (men utan självmedlidande och narcissism) ger vår personlighet skönhet om vi inte döljer dem, men försöker fixa dem..

5. Bestäm ett nära förhållande

”FÖR KOMMUNIKATION FÖR ATT LÄDA TILL ATT FÖRSTÅ DIG SJÄLV OCH ANDRA, MÅSTE DU ÖVERVINNA DOMSRÄSTEN.” Anna Varga, familjepsykoterapeut

Närhet är fältet där du kan hitta dig själv, eftersom det innebär förmågan att släppa en annan person in i vårt territorium utan att låtsas och inte uppfattas som en inkräktare. Omvänt måste vi bestämma oss för att komma in på den andras territorium för att acceptera och älska honom som han är. ”Att bo tillsammans hjälper mig att vara mig själv”, sa 34-årige Victoria. «Men det finns kanske också ett omvänt förhållande: just för att jag lärde mig acceptera mig själv kunde jag bestämma mig för ett liv tillsammans med min vän.» ”Det är viktigt att förstå vilka känslor, tillstånd och behov som uppstår i oss under kommunikationen. Ofta blir det viktigaste önskan att behaga, och sedan tittar vi noga på samtalspartnern, «beräknar» honom, – säger familjepsykoterapeut Anna Varga. – Och det blir vägen för honom, och inte vägen för dig själv. » För att ett förhållande ska vara riktigt nära måste du berätta för vänner och familj om dina sanna tankar, känslor och önskningar. Uppriktighet kräver förtroende (både till din granne och till dig själv), och stärker det samtidigt. ”Men att höra och förstå varandra är alltid inte lätt”, fortsätter Anna Varga, “du måste anstränga dig för detta. Det är omöjligt att förstå vem du är utan feedback, och för att få den måste du öppna dig för andra. För att kommunikation verkligen ska leda till förståelse för sig själv och andra måste man övervinna rädslan för fördömande och komma överens om att missförstånd, besvikelse och missnöje också är närhet. » Kommunikation kommer inte att vara verklig utan uppriktighet..