Prata öppet om dina önskningar, känn dig lugn, lev i harmoni med din kropp … Detta är inte så lätt att uppnå, men det är möjligt i alla åldrar. Hur exakt? Med en positiv känsla av själv och inre frihet.

Det är svårt för en självsäker person att förstå någon som inte litar på sig själv, fruktar intimitet och är övertygad om att bara de som har en perfekt kropp kan ta emot och ge glädje … men väldigt många av oss känner så. «Oavsett om vi vågar träffa någon annan, om vi bestämmer oss för att komma i nära kontakt med honom, beror det till stor del på vårt självförtroende», förklarar gynekolog Elena Yegorova. «Men för att detta möte verkligen ska komma in i våra liv måste varje partner lita på sig själv tillräckligt i den sexuella sfären – lita på sin kropp, hans förmåga att ge och ta emot nöje.» Det är inte nödvändigt att ha en perfekt kropp för att älska sig själv och vara fri, men ogillande för det skapar en intern konflikt som över tid blockerar den ömtåliga mekanismen för lust och njutning.

Kvinnor är särskilt utsatta. «För att känna sig sexuellt självsäker måste en kvinna känna sig önskvärd och veta att hon är älskad», säger Inna Khamitova, familjepsykoterapeut. «Om detta inte händer, börjar hon titta på sig själv för kritiskt och till och med hänsynslöst, jämför hela tiden sig med den skönhetsstandard som accepteras i samhället – oftare inte till hennes fördel».

För män är det något lättare: de fokuserar oftare inte på det intryck de gör på sin partner, utan på storleken på deras könsorgan, erektion och förmågan att förlänga samlag. «En av mina vänner sa en gång till mig:» Du är en superälskare, för att du inte är en standard, säger 34-årige Igor. – Jag var väldigt förvirrad av den andra delen av denna fras. Jag trodde att jag inte visste något om mig själv, jag började göra roliga saker: Jag sökte på Internet för information om penisens storlek, jämförde dessa siffror med mina parametrar och gick till och med nästan till urologen! Nu försöker jag bara komma ihåg den första delen av frasen, men jag upplever mycket mer (än tidigare) under varje kärleksdatum. » ”För att känna sig självsäker räcker det ibland för en man att vara inställd på processens fysiologi”, säger sexolog Boris Egorov, ”men detta kan hindras av omedvetna eller medvetna upplevelser, inklusive behovet av att känna sig överlägsen, ovillighet att bli beroende av en kvinna eller att visa svaghet. Dessa upplevelser leder till osäkerhet, och för att inte visa det kan en man till och med vägra sex. «.

Dramatisera inte din sexualitet

Att vara i harmoni med din kropp, lära dig att älska den för de (speciella) förnimmelser som den ger – denna väg valdes av den 36-årige Victoria. «Jag var riktigt säker på att bara en mycket sexig kvinna kan bli en oförglömlig älskarinna, men det får jag inte», säger hon. – Men för två år sedan gick jag till ett gym och började träna – bara för att lära känna min kropp bättre. Jag kände verkligen att den lever, andas, vibrerar. Snart träffade jag en man som för första gången i mitt liv berättade för mig att han aldrig hade träffat en så sensuell kvinna som kände sig så harmoniskt i hennes kropp. Vilken underbar hämnd för åren av hämningar och blyghet! «

Men för att uppnå sexuellt självförtroende räcker det inte att känna din kropp – du måste också veta att de bästa följeslagarna på denna väg kommer att vara fantasi, nyfikenhet etc. flärd. ”Alltför ofta glömmer vi att sexualitet uppfinns tillsammans, utan ett förutbestämt program. Detta är en vanlig kreativitet som är född ur lek, experiment, känslor, – påminner Inna Khamitova. «Samtidigt, ju mer intryck vi försöker göra på vår partner, desto mindre lyssnar vi på våra önskningar och desto mindre ger vi oss själva till en annan».

Träna för att leva bättre i din kropp

En bekväm kropp är vår mest pålitliga allierade. Ju trevligare känslor vi ger honom, ju mer vi bryr oss om honom, desto mer generöst ger det oss nöje..

Gynekolog Elena Egorova erbjuder flera övningar för att stärka detta utbyte.

  • Massera dig själv. Ge dig själv en massage varje dag. Stäng ögonen, andas djupt och låt händerna hitta rätt rytm. Du kan göra den här övningen framför en spegel: följ dina ögon med dina ögon och koncentrera dig på dina känslor..mål: känna igen och mildra spänningar och bli mer aktiva på jakt efter det mest bekväma tillståndet för din kropp.
  • Be om en massage. Prata med din partner eller massageterapeut och försök att få massagepassningarna att passa in i din dagliga rutin och bli bekanta för dig..mål: lär dig att klä av dig utan att tveka, ge efter för trevliga känslor som inte är direkt relaterade till sex, ta tid för dig själv och ta hand om dig själv.
  • Visa din kropp. Välj färger som passar dig, ett snitt som inte döljer dina former.mål: att göra kroppen erotisk så att den blir levande i dina ögon och i andra människors ögon. Ju mindre synlig kroppen desto mindre önskvärd är den: det är inte dess perfektion som lockar, utan dess närvaro, medveten och uppskattad.
  • Flytta. Löpning, promenader, cykling, simning – det spelar ingen roll. Det handlar inte om att spela sport för ett specifikt syfte, utan om medvetenheten om det nöje som rörelse kan ge..mål: att känna lycka att kunna leva, att vara av kött och blod. För att inte tala om endorfiner, hormoner av glädje och glädje som fyller oss efter träning..
  • Återgå till dina känslor. När sinnet tar över dig igen under ett sexuellt möte, koncentrera dig på dina känslor, på vad som händer i kroppen just nu.. mål: vänja dig med att tänka med din kropp, inte bara med ditt huvud.
  • Våga fråga. Prata om saker som kommer att glädja dig och lyssna på din partners önskemål. När båda känner varandras behov väl känner de förtroende och blir mer avslappnade.. mål: Sluta oroa dig genom att ställa dig själv frågan: «Känner jag glädje och ger det till min partner?»
  • Lär dig att säga nej. Avvisa smekningar, positioner som du inte gillar. Genom att gå med på av rädsla för att uppröra din partner undertrycker du din egen lust och skadar din självkänsla..mål: lär dig att säga nej för att njuta av ja.

Var redo att bli förvånad

«Ständiga tankar om ens sexuella förmågor, en önskan att demonstrera sig talar ofta om oförmåga att slappna av», säger Boris Yegorov. «Om du inte lägger mycket vikt vid det sexuella samlaget och låter din kropp spela och ha kul, kommer självförtroendet att komma snabbare.» När vi låter våra känslor och fantasier råda över reflektioner och «vaksamhet» slutar vi noggrant att observera oss själva, slutar att kontrollera oss själva och blir därmed friare, mer självsäkra och glömmer oro.

Valery, 33, erkänner: ”Jag var mer än en gång orolig för att jag skulle anses vara en dålig älskare, och därför hade jag alltid bråttom att ge min partner maximal glädje. Men med Natasha visade sig allt vara annorlunda. Hon är mycket förtjust i massage, kyssar, smeker och gillar inte att rusa. Sakta ner rytmen, jag blev gradvis av med min ångest, upptäckte själv att hela kroppen kan vara erogen och samlag i sig inte är allt! Jag lärde mig mycket om vad som tänder mig och vad som gör mig nöjd. Nu kan jag säga att jag har förändrats mycket sexuellt. Jag är inte rädd för betyg längre «.

Lita på en annan

Denna rädsla för att uppskattas av den andra personen undertrycker ofta lusten att önska (särskilt under det första mötet). Hur ska vi visa oss? Kommer partnern att bli förvirrad av en för öppen manifestation av lust? Skulle han betrakta min återhållsamhet som kyla, mina fantasier som perversion? Bakom alla dessa störande tankar är en fråga: kan jag lita på min partner? Han oroar oss så mycket för vi vet mycket väl att det ibland räcker med ett ord eller blick från en annan person för att känna sig missförstådd och underskattad..

Ju trevligare stunder vår kropp kommer ihåg, desto högre är vårt självförtroende..

”En bra partner är någon som inte får oss att ta risker”, säger Inna Khamitova. – Han överlämnar sig till sin önskan och sin partners eller partners önskan. Han har inte en genomtänkt plan – han lämnar tillräckligt med utrymme för allmän kreativitet. Och med en sådan person verkar ingenting roligt, olämpligt eller monotont. » «Den som uppmärksammar sin partner», tillägger Boris Yegorov, «kan hjälpa en annan att bli sexuellt självsäker.».

Människorna vi träffar intimitet med beter sig annorlunda och påverkar oss på olika sätt, men det faktum att vi har en partner kan öka vårt självförtroende. «En blyg person börjar relatera till sig själv bättre när han har en partner», säger familjeterapeut Alexander Chernikov. «Han uppskattar och respekterar sig mer, och efter det kommer självförtroendet».

«Erfarenhet är också mycket viktig», säger Elena Egorova. «En person är på jakt efter byte av partner, studerar olika människors sexuella beteende, förbättras … och får gradvis förtroende för sex.» Emellertid varnar Inna Khamitova: «Sexuell upplevelse som sådan (en serie bytespartners) kan leda till en känsla:» De är alla desamma! » För sexuellt förtroende är det inte mängden som är viktig, utan upplevelsen av relationer, förmågan att acceptera en annan person och sig själv «.

Så smälter förbud gradvis bort, och fantasi och nyfikenhet råder över rädsla och rutin. Den 37-årige Ksenia ansåg sig vara för försiktig i sex tills hon träffade den 30-årige Maxim: ”Med honom kände jag fast mark under mina fötter. Han var både mycket uppmärksam på mig och väldigt påhittig. Det var då jag kände mig som en riktigt kvinna och riktigt sexig. Detta förhållande har förändrat mig «.

Upplysa din kropp

Denna kreativitet tillsammans är född ur känslor, lek, experiment och fantasi..

Vår kropp kommer ihåg allt som händer oss – bra och dåligt. «Kroppens minne finns verkligen», säger Elena Egorova. «Ju trevligare känslor vår kropp kommer ihåg, desto högre blir vårt sexuella förtroende: genom att få information börjar kroppen självständigt känna igen vad som passar den, vad som är bra och organiskt för den».

Att lita på din kropp, din önskan, din fantasi är vad det innebär att lära sig sexuellt förtroende. Dag efter dag.